Ovanligt tidigt tunnelbanebygge och bilstad
maj 27, 2013 – 15:42 | Kommentering avstängd

 
En av efterkrigstidens mest framsynta investeringar var Tunnelbanan. Redan 1941 beslöt Stockholm att bygga tunnelbana – långt tidigare än andra europeiska städer av motsvarande storlek. Vid krigsslutet 1945 sattes byggena igång. Det blev många år …

Read the full story »
Personligheter

Från monarker till de supande skalder, fabrikörer och redaktörer, militärer och civila, genier och dårar. De satte alla sin prägel på staden. Men också folket i kollektiv handling.

Bygga och bo

Från trähus till stenhus. Från den lilla Stadsholmen ut över Malmarna. Kojor och Palats. Från små verkstäder till stora fabriker. Till slut okontrollerad ”urban sprawl”.

Kultur och media

Först var det mest kommers. Med tiden kom musikanter och målare, skulptörer och arkitekter, författare och tidningsutgivare, skådespelare och sångare. Staden blev kreatörernas stad.

Arbete och pengar

Staden grundades för köpmännen och hantverkarna. Resten var deras tjänare. Med tiden kom penningmagnater och kreativa yrken. Så småningom fabrikörer och arbetare.

Nöjen och fritid

Visst roade man sig förr! Krogar i varje gränd, grönskande utflyktsparker, danssalonger och kalas, baler och soaréer. Stockholm var känt som en festande stad.

Home » Archive by Month

Article Archive for december 2012

Sommarnöje flykt från sommarsjukan
december 15, 2012 – 15:15 | Kommentering avstängd
Sommarnöje flykt från sommarsjukan

Sommarnöjet var från början en flykt från den ohälsosamma stadens magsjukdomar, ”sommarsjukan” när det blev varmt. Först flydde de rikaste sen allt vidare och vidare kretsar.
 
Stockholm var ända tills vattenledningarna anlades på 1860-talet en av …

Gamla riksbankshuset äldsta centralbanken
december 13, 2012 – 18:36 | Kommentering avstängd
Gamla riksbankshuset äldsta centralbanken

Den gamla riksbanken vid Järtorget var världens äldsta centralbank. Byggnaden som ritades av Nicodemus Tessn d.ä. ser ännu likadan ut på utsidan.
Järntorget var strategiskt valt eftersom det var något av ett kommersiellt centrum. Framför allt …

Grustaget vid åsen blev Gustav Adolfs torg
december 12, 2012 – 20:49 | Kommentering avstängd
Grustaget vid åsen blev Gustav Adolfs torg

Gustav Adolfs torg har det hetat sen 1805. Från början var det ett grustag vid Brunkebergsåsens fot vid  Strömmen. En gång var det ett livligt torg med ett myllrande folkliv, upplopp och kungliga fester. Där …

Riddarholmskyrkan äldsta byggnaden
december 11, 2012 – 13:40 | Kommentering avstängd
Riddarholmskyrkan äldsta byggnaden

Riddarholmskyrkan är Stockholms kanske äldsta byggnad. Den tillhörde ett Franciskanerkloster från 1260-talet. Från början blev den också kunglig gravkyrka där alla monarker utom Gustaf VI Adolf och drottning Kristina ligger begravda. 
På grund av färgen på …

Skeppsbron var Sveriges ekonomiska centrum
december 10, 2012 – 17:50 | Kommentering avstängd
Skeppsbron var Sveriges ekonomiska centrum

Birger Jarl eller hans föregångare Birger Brosa stakade ut en fyrkant någon gång under första hälften av 1200-talet. Här skulle Stortorget i den nya staden Stockholm ligga. Den första gatan blev Köpmangatan som ledde ner …