Ovanligt tidigt tunnelbanebygge och bilstad
maj 27, 2013 – 15:42 | Kommentering avstängd

 
En av efterkrigstidens mest framsynta investeringar var Tunnelbanan. Redan 1941 beslöt Stockholm att bygga tunnelbana – långt tidigare än andra europeiska städer av motsvarande storlek. Vid krigsslutet 1945 sattes byggena igång. Det blev många år …

Read the full story »
Personligheter

Från monarker till de supande skalder, fabrikörer och redaktörer, militärer och civila, genier och dårar. De satte alla sin prägel på staden. Men också folket i kollektiv handling.

Bygga och bo

Från trähus till stenhus. Från den lilla Stadsholmen ut över Malmarna. Kojor och Palats. Från små verkstäder till stora fabriker. Till slut okontrollerad ”urban sprawl”.

Kultur och media

Först var det mest kommers. Med tiden kom musikanter och målare, skulptörer och arkitekter, författare och tidningsutgivare, skådespelare och sångare. Staden blev kreatörernas stad.

Arbete och pengar

Staden grundades för köpmännen och hantverkarna. Resten var deras tjänare. Med tiden kom penningmagnater och kreativa yrken. Så småningom fabrikörer och arbetare.

Nöjen och fritid

Visst roade man sig förr! Krogar i varje gränd, grönskande utflyktsparker, danssalonger och kalas, baler och soaréer. Stockholm var känt som en festande stad.

Home » Katastrofer och hemskheter

Lilla istidens vargavintrar och massdöd

Submitted by on maj 28, 2013 – 11:40No Comment

Mot slutet av Karl XI:s regering upplevde Europa de värsta åren av vad eftervärldens klimatforskare kallar den lilla istiden. Vintrarna var mot slutet av 1600-talet och början av 1700-talet kallare än någonsin i nedtecknad historia. 

Under den svåra vintern 1696/97 utbröt svält i hela det till ytan stora men med endast cirka tre miljoner människor befolkade svenska Östersjöriket. I Finland dog cirka 80 000 människor och i egentliga Sverige med sina knappt 2 miljoner invånare cirka 100 000 människor.

Vargarna plågade svårt ytterkanterna av den lilla huvudstaden. Stockholm fylldes av svältande flyktingar från det kölddrabbade riket. Tusentals människor dog av hunger svarta i ansiktet och utmärglade. De kastades i massgravar. På nuvarande Adolf Fredriks kyrkogård har Olof Palme sällskap med skeletten av de 2000 människor som kastades ner i gropar där under den stora svältvintern

Kungafamiljen visade stor anpassningsförmåga och syntes fara ut till lustslottet Ulriksdal, som man konfiskerat från familjen de la Gardie, eller Karlberg (som man också konfiskerat ) i pulkor dragna av renar.

Vargen var inte ensam i stadens utkanter. Den unge Karl XII gjord sig också känd som djärv björnjägare på Djurgården.