Ovanligt tidigt tunnelbanebygge och bilstad
maj 27, 2013 – 15:42 | Kommentering avstängd

 
En av efterkrigstidens mest framsynta investeringar var Tunnelbanan. Redan 1941 beslöt Stockholm att bygga tunnelbana – långt tidigare än andra europeiska städer av motsvarande storlek. Vid krigsslutet 1945 sattes byggena igång. Det blev många år …

Read the full story »
Personligheter

Från monarker till de supande skalder, fabrikörer och redaktörer, militärer och civila, genier och dårar. De satte alla sin prägel på staden. Men också folket i kollektiv handling.

Bygga och bo

Från trähus till stenhus. Från den lilla Stadsholmen ut över Malmarna. Kojor och Palats. Från små verkstäder till stora fabriker. Till slut okontrollerad ”urban sprawl”.

Kultur och media

Först var det mest kommers. Med tiden kom musikanter och målare, skulptörer och arkitekter, författare och tidningsutgivare, skådespelare och sångare. Staden blev kreatörernas stad.

Arbete och pengar

Staden grundades för köpmännen och hantverkarna. Resten var deras tjänare. Med tiden kom penningmagnater och kreativa yrken. Så småningom fabrikörer och arbetare.

Nöjen och fritid

Visst roade man sig förr! Krogar i varje gränd, grönskande utflyktsparker, danssalonger och kalas, baler och soaréer. Stockholm var känt som en festande stad.

Home » Katastrofer och hemskheter, Personligheter

Kristina Nilsson vållar panik och dödsfall

Submitted by on oktober 6, 2010 – 13:58No Comment

Hemska scener i Grand Hôtel när offren för paniken bärs in till det provisoriska lasarettet.

Hemska scener i Grand Hôtel när offren för paniken bärs in till det provisoriska lasarettet.

 

Mellan 30-50 000 människor hade trängt ihop sig på Strömkajen framför Grand Hôtel denna ödesdigra  kväll den 23 september 1885. Madame Kristina Nilsson, den svenska världsstjärnan hade lovat sjunga från balkongen.

Genom tidningspressen och de allt större teatrarna och konsertlokalerna växte den moderna kändiskulten fram på allvar under 1800-talet. Då som nu var Sveriges bidrag till världens celebriteter ofta sångerskor. Kristina Nilsson (1843 – 1921), torparflickan från Småland, blev en av Europas största operasångerskor. Hon var engagerad vid Stora Operan i Paris och turnerade i Amerika och Ryssland. Hon slutade sina dagar som grevinnan Casa de Miranda och hade ett slott på Rivieran och hus i Paris.

Kristina Nilsson sedermera gift grevinnan Casa de Miranda

Kristina Nilsson sedermera gift grevinnan Casa de Miranda

Vid några få tillfällen gästspelade hon i Stockholm och orsakade väldiga folksamlingar. Den ödesdigra septemberaftonen 1885 hade hon en bejublad konsert på Musikaliska Akademien. Hon hade lovat stockholmarna att sjunga gratis efter föreställningen från balkongen på Grand Hôtel. Redan på eftermiddagen började det samlas en folkmassa utanför hotellet.

Fram emot tiotiden uppskattades folkmassan enligt samtidens tidningar till från 30 000 – 50 000 personer. En tidning beskrev massan som en enda orörlig klump som svajade fram och tillbaka. Också de omkringliggande gatorna fylldes av folk. Fru Nilsson kom ut på balkongen och jublet bröt lös. Hon avhöll sin konsert och allt var väl. Men när folkmassan efteråt skulle bege sig från platsen utbröt panik. Sexton kvinnor trampades ihjäl och ett åttiotal skadades. Foajén på Grand Hôtel förvandlades under natten till en blandning av bårhus och fältlasarett.

Följande dag besökte Kristina Nilsson alla de skadade och gav dem pengar. Hon bestred också begravningskostnaderna för de avlidna och höll i de följande dagarna konserter till förmån för offren och efterlevande.