Uppvuxen på ett värdshus i Alperna kom Régis Cadier till Stockholm och blev kunglig hovkock. Snart öppnade han Stockholms första riktiga restaurang. Och 1874 startade han Grand Hôtel. Det var det första stora hotellet i Stockholm av kontinentalt snitt. Snart 140 år senare är det fortfarande stadens främsta hotell.

Grand Hôtel var ursprungligen klätt i ljus sten och var rikt utsirat i nybarock. Vid en ombyggnad på 1920-talet ansågs det dock omodernt och fasaden skalades av och putsades.
Grand Hôtel var ursprungligen klätt i ljus sten och var rikt utsirat i nybarock. Vid en ombyggnad på 1920-talet ansågs det dock omodernt och fasaden skalades av och putsades.

Det som betecknats som Stockholms första restaurang av kontinentalt snitt Trois Frères Provençaux skulle kommas ihåg inte minst för en nyhet: servetter. Varje gäst fick här en egen servett vid bordet. Tidigare påstås det hade värdshusen och matlokalerna en handduk hängande vid utgången där alla gäster kunde torka av sig om munnen när de gick.

1859 tog Cadier över arrendet på det nybyggda Hôtel Rydberg vid Gustav Adolfs torg. Även det blev det första i sitt slag: ett hotell av Parisisk elegans. En vattenledning försörjde hotellets badrum på nedre botten med egen badmästare. Gasljus strålade i hela hotellet. Det hade också en bar Rydbergs Bar som blev en fashionabel träffpunkt för det märkvärdiga Stockholm.

Norrbro framför hotellet med sin länga av basarer var också det stora promenadstråket i gaslyktornas sken. Där flockades också de prostituerade.

Hôtel Rydberg vid Gustav Adolfs torg vid förra sekelskiftet. Under markisen till höger låg den berömda baren.
Hôtel Rydberg vid Gustav Adolfs torg vid förra sekelskiftet. Under markisen till höger låg den berömda baren.

Men Cadier slog sig inte till ro med att ha skapat Stockholms första moderna hotell. I början på 1870- talet började han bygga vad som framstod som ett gigantiskt projekt, det nya storhotellet som skulle få Namnet Grand Hôtel när det invigdes 1874.

Enligt en sägen från tiden skulle man varje dag under bygget se Régis Cadier lämna Hôtel Rydberg tillsammans med en vaktmästare som på en kärra körde en kista med silvermynt ner till byggplatsen där arbetarna erhöll sin daglön.

Hotellet besöktes när det öppnats av kung Oscar II och hans söner prinsarna som gick igenom hela hotellet under två timmar.

Vid öppnandet hade det 315 rum för resande, en för tidens Stockholm svindlande storlek. Hotellet hade också ett bad med simbassäng och gasljus och rinnande vatten i alla rummen. En annan oerhörd modernitet var luftkonditionering. En ångmaskin drev en fläkt som blåste frisk luft genom lutftrummor till restaurangerna och rökrummen.

Det lider intet tvifvel att detta ståtliga hotell tål jemförelse med Europas förnämsta hoteller och i vissa afseenden 
öfverträffar flere af dem i beqvämlighet, smakfull och dyrbar inredning.
Så skrev Svenska Familjejournalen efter invigningen.
Den beundran samtididen kände inför det nya Grand Hôtel syns i Illustrationen till Svenska Familjejournalens reportage. Här framträder hotellet som ett sagoslott.Den beundran samtiden kände för Grand Hôtel återspeglas också i Svenska Familjejournalens illustration som får det att framstå som ett sagoslott. Oscar II fann också att det kunde mäta sig med hans eget slott tvärs över Strömmen.
Den beundran samtiden kände för Grand Hôtel återspeglas också i Svenska Familjejournalens illustration som får det att framstå som ett sagoslott. Oscar II fann också att det kunde mäta sig med hans eget slott tvärs över Strömmen.

Under senare år har det intilliggande Bolinderska Palatset, länge tillhörigt Kungliga Automobilklubben KAK, köpts in och infogats i hotellet.

Många av hotellets festlokaler har spelat en stor roll i Stockholms sällskapsliv. Den första nobelmiddagen hölls i hotellets spegelsal år 1901. Under mellankrigstiden på 1900-talet var Vinterträdgården med dansrestaurangen Grand Royal känd för sitt thé dansant. Det var där Karl Gerhards jazzgosse vippade med sin lilla stjärt i synkoper. Under 1930-talet hade Grand Royal sin storhetstid som nattklubb där det eleganta Stockholm dansade till de saxofonbrusande storbandens swingrytmer.

När hotellet öppnade blev det genast en succé och har sedan dess aldrig upphört att vara Stockholms förnämsta hotell, idag kallar det sig femstjärnigt.

Att bläddra i dess gästböcker är en upplevelse, här finns ”alla”. Grand är just ett av de hotell där ”alla” har bott. I vip-gästböckerna har de prominenta gästerna skrivit små hälsningar. Ja, Greta Garbo och Winston Churchill bodde där, liksom kungar och presidenter, världens främsta författare och vetenskapsmän, filmstjärnor och operasångare, alla, alla.

Till ”alla” hör givetvis nobelpristagarna som är självskrivna gäster på hotellet. Välkänd är ceremonin varje år när årets gästande nobelpristagare uppvaktas av en skräckinjagande lucia med ljus i hår.

Author

Comments are closed.