Mot slutet av Karl XI:s regering upplevde Europa de värsta åren av vad eftervärldens klimatforskare kallar den lilla istiden. Vintrarna var mot slutet av 1600-talet och början av 1700-talet kallare än någonsin i nedtecknad historia. 

Under den svåra vintern 1696/97 utbröt svält i hela det till ytan stora men med endast cirka tre miljoner människor befolkade svenska Östersjöriket. I Finland dog cirka 80 000 människor och i egentliga Sverige med sina knappt 2 miljoner invånare cirka 100 000 människor.

Vargarna plågade svårt ytterkanterna av den lilla huvudstaden. Stockholm fylldes av svältande flyktingar från det kölddrabbade riket. Tusentals människor dog av hunger svarta i ansiktet och utmärglade. De kastades i massgravar. På nuvarande Adolf Fredriks kyrkogård har Olof Palme sällskap med skeletten av de 2000 människor som kastades ner i gropar där under den stora svältvintern

Kungafamiljen visade stor anpassningsförmåga och syntes fara ut till lustslottet Ulriksdal, som man konfiskerat från familjen de la Gardie, eller Karlberg (som man också konfiskerat ) i pulkor dragna av renar.

Vargen var inte ensam i stadens utkanter. Den unge Karl XII gjord sig också känd som djärv björnjägare på Djurgården.

Author

Comments are closed.