Åke Söderqvist (1933 -1987) var en tevepersonlighet och med förra århundradets uttryck rikskändis genom sina lustiga program. För stockholmarna blev han mest betydelsefull som krögare och en av männen som satte fart på det insomnade utelivet i staden under 70-talet.

Efter att ha försökt blåsa liv i Operacafét med ungersk stråkkvartett och allt, blev det restaurang Victoria som blev ett första ”inneställe” med en bar att hänga i och sorl och glam. Restaurangen med nostalgisk inredning röda soffor, speglar och kristallkronor, blev en av de första i vad som sedermera skulle bli en tsunami av nyöppnade krogar.

Han blåste också liv i restaurangen Aurora i Gamla Stan, som blev berömd för sina björn- och älgstekar. Hans märkligaste projekt var Waxholms hotell, vars restaurant med smörgåsbord och strömmingsrätter fick kändismaffian att strömma ut till Vaxholm, sen han öppnade där 1981, lagom för att skörda det glada 80-talets sug efter uteliv. Han drev också et etablissemang på Badholmen utanför hamnen där han anordnade glada fester för gaystockholm. Restaurangen gick inte sämre för att han fick god reklam genom att hans gamla kompisar på teve sände underhållningsprogrammet Waxolm I:an med Bengt Bedrup därifrån. Att äta en strömmingsmåltid på verandan mitt emot Vaxholms fästning en sommarkväll var en oförglömlig upplevelse.

Åke var också en generös värd och författaren minns många goda skrovmål i hans sällskap vid hans otaliga bord.

Comments are closed.